Bebekler Pamukçuk Olmaması İçin Yapılması Gerekenler
Bebeklerin özenli bakıma ve korunmaya ihtiyaçları vardır. Bağışıklık sistemi zayıf olduğundan ve dirençleri düşük olduğundan birçok hastalığa yakalanmaları oldukça kolaydır.
Bu dönemde sık rastlanan, bebekleri ve ebeveynleri rahatsız eden durumlardan biri de bebeklerde pamukçuk oluşumudur. Aileler tarafından oldukça merak edilen, bebeklerde pamukçuk neden olur sorusunu yanıtlamadan önce bu durumun ne olduğuna değinmek gerekir.
Bebeklerde Pamukçuk Tehlikeli midir?
Pamukçuk oluşumu yeni doğan bebeklerde sık görülebilir. Doğumun ilk haftasından itibaren görülmeye başlar.
Bebeğinizin ağız çevresinde pamukçuk oluşumu meydana geldiğinde endişelenmekte haklısınız; çünkü minik bebeğinizin her zaman sağlıklı ve huzur dolu büyümesini istersiniz.
Fakat korkuya kapılmanıza gerek yok, çünkü uygun tedavi ile iyileşme sağlanabilir. Dikkat ettiğinizde bu sorunla daha az karşılaşmış olursunuz.
Tedavisi çok kolay olduğundan bu sorunun sıkıntı edilmemesi gerekir; çünkü pamukçuk tehlikeli bir hastalık değildir.
Yalnızca bebeğin huysuzlanmasına, rahatsızlık hissetmesine, ilerleyen durumlarda acı hissiyatı vermesine sebep olur. Bu durum oluştuğunda paniğe kapılmak yerine tedavi edilmesi için nelerin yapılabileceğine odaklanılması gerekir. Hatta pamukçuk oluşumunu engelleyebilmek için nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmeniz de önemlidir.
Bebeklerde Pamukçuk Neden Olur?
Bebeklerde pamukçuk oluşumunun çeşitli nedenleri vardır:
- İlk olarak annenin hamilelik süresince veya doğum anında vajinal mantar enfeksiyonu geçirmiş olması bebekte pamukçuk oluşumunu tetikleyen sebeplerdendir.
Normal doğum yapan anneden bebeğe bu virüs geçebilir ve yenidoğan bebekte pamukçuk görülme olasılığı artar. Normal doğum anında annedeki enfeksiyon bebeğe de geçebilir.
- Annenin kullandığı veya bebeğin kullandığı antibiyotik, bebeklerin ağzında pamukçuk oluşmasına neden olabilir.
- Anne sütü ile beslenen bebeklerde meme ucunun hijyenik olmamasından dolayı pamukçuk görülebilir. Biberonla beslenen bebeklerde ise biberonunun ucunun her zaman için dezenfekte ediliyor olması önemlidir. Aynı durum emzikler için de geçerlidir. Kullanılan eşyaların hijyenik olmaması, ağız içi enfeksiyon oluşmasına davetiye çıkarır.
- Vitamin eksikliği (Folik asit, B12 eksikliği ve demir eksikliği) pamukçuk oluşumunu tetikleyen durumlardandır.
- Bebekte bulunan bazı gıda alerjileri pamukçuk oluşumuna neden olabilir. Bebeğinizin alerjik reaksiyon gösterdiği besinleri bebeğinizden sakınmanız büyüme sürecinde önemlidir.
- Annenin aşırı tatlı tüketimi veya şeker hastası olması pamukçuk oluşumunda etkilidir.
- Stres de bazen ağızda pamukçuk oluşumuna etki eden sebeplerdendir.
Bebeklerde Pamukçuk Belirtileri Nelerdir?
- Bebeğin ağzının içinde, dilinde, damaklarında, yanak içlerinde veya diş etlerinde çıkan beyaz lekelenmelerin görülmesi
- Yemek yeme isteğinin azalması, iştahsızlık
- Emmek istememesi, eğer biberonla besleniyorsa biberonu ağzına almak istememesi
- Emme ve yutma güçlüğü yaşaması
- Bir şeyler yediğinde ağlaması ve huysuzlanması
- Nadir olarak görülse de ateş
çıkan pamukçuğun sebep olduğu belirtilerden sayılır.