Geleneksel Hamile Kalma Belirtileri Nelerdir?
Hamilelik Belirtileri İlk Ne Zaman Başlar? İlk Hafta, İlk Ay Belirtileri…
Gecikmiş olan adet kanaması tek başına hamilelik belirtisi olarak görülmemektedir. Bu nedenle adet gecikmesinin gebelik belirtisi olarak kabul edilebilmesi için adet gecikmesine diğer gebelik belirtilerinin de eşlik etmesi ve gecikmenin en az bir hafta olması gerekmektedir. Hamileliğin ilk belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir, bu nedenle gebelik testi yapılmalıdır.
Hamileliği anlamak için en erken süreç ilişkiden sonra on dördüncü gündür. Bu süre içinde kan testine bakıp beta HCG testi yaptırarak kişi hamile olup olmadığını kesin olarak bilebilir. Hamileliğin ilk haftalarında yumurtalıklarda ve rahimde çeşitli değişiklikler meydana gelir. Hamile olan kadınlar, hamilelik sürecinin ilk haftasından son haftasına kadar çeşitli semptomlar yaşayabilir.
Hamileliğin ilk birkaç haftasında kolaylıkla anlaşılabilen ve ortaya çıkan semptomların daha sonraki dönemlerde farklı etkileri olabilir. Bu semptomların etkileri anne ve bebek sağlığına bağlıdır. Aynı zamanda da her gebe olan kadının bünyesi farklıdır. Bu nedenle farklı ya da şiddeti değişken olarak çeşitli belirti gösterebilmektedirler.
İlk iki ayda ortaya çıkan semptomlara, genellikle vücuttaki hormonal değişiklikler eşlik eder. Çünkü yumurtanın rahimde döllenip bebek olabilmesi için vücuttan bazı hormonların salgılanması önem taşımaktadır. HCG, östrojen ve progesteron olarak adlandırılan özel hormonlar, anne adayının vücudunda doğum anına kadar birçok işlevi yerine getirir. Hormonların normalden farklı bir şekilde salgılanması çeşitli psikolojik ve fizyolojik belirtilerin uyarılmasına neden olur.
En Belirgin Hamilelik Belirtileri
Her vücut yapısı farklı olduğu için bu belirtilerde farklılıklar ve şiddetleri hafif ya da ağır olabilmektedir. Ancak genel olarak aşağıdaki şekildedir:
-Adet Gecikmesi,
-Göğüs Duyarlılığı,
-Bulantı,
-Baş dönmesi ve yorgunluk,
– Kusma,
-Koku duyarlılığı,
-Midede şişlik, kasık, bel ve sırt ağrısı,
-Göğüs uçlarında kabarcıklar ve renk değişimleri.
Özellikle hamile olma sürecinin ilk birkaç haftasında yumurta ve rahimde çeşitli değişiklikler meydana gelir. İlk olarak gebelikte ilk aşamada olan implantasyon dönemi başlar ve implantasyon döneminde ilk belirtiler ortaya çıkar. Ancak gebelik sürecinde gecikmiş bir adet dönemi yaşayana kadar kadınlar, hamilelik semptomlarına neden olduğunun farkında değildir. Genellikle kadınların hamile olduklarını öğrenmelerinin ilk yolu evde hamilelik testi yaptırmaktır.
Gebelik Sürecinde İlk Aylarda Yaşanan Belirtiler
Doktor ile görüşülerek, gerekli tetkikler yapılarak ve yaşanan belirtilerin hamilelikte görülen belirtilere bağlı olup olmadığı tespit edilerek belirlenebilir. Hamileliğin ilk haftasında yaşanmakta olan belirtilerden hamilelikte olunduğunu anlamak için bir uzmanın yardımına sahip olmak size daha doğru sonuçlar verecektir. Hamileliğin belirsiz semptomları ile ilk haftanın nasıl geçtiğini anlayabilirsiniz.
İlk en önemli belirtiler ise adet gecikmesi, bulantı, kusma, baş ağrısı, çeşitli bölgelerdeki kramplar, iştah ve ruh hali değişimleri olarak sıralanabilmektedir. Evde yapılan gebelik testlerine hamile olduğunuzu söyleyebilirsiniz. Bu testler, gecikmenizden birkaç gün veya bir hafta sonra yapıldığında genellikle daha güvenilirdir. Özellikle hamileyken ilk aylarda doktorunuza ihtiyacınız olabilecek vitamin takviyelerini doğru bir şekilde öğrenebilirsiniz.
Hamilelik Sürecinde Anne ve Bebek Sağlığı İçin Kontrollere Gidilmelidir
Herhangi bir ilacı bu dönemde bilinçsiz bir şekilde kullanmak hamilelik gidişatını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu duygusal bir zamandır. Hamileliğin her türlü fiziksel ve ruhsal belirtilerini ve hissini yaşayabilirsiniz. Çeşitli besinlere aşerme durumu da yaşanmaktadır. Hamileliğin ilk haftasında en sık görülen şikayet yorgunluk hissidir.
Bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişimini tamamlayabilmesi için vücut sürekli olarak çalışmaktadır. Kan şekeri ve tansiyon ölçümlerinde yaşanan değişiklikler yorgunluğa davetiye çıkarabilmektedir. Göğüsleriniz bu süreçte daha hassas olmaktadır. Kadınların çoğu hamileliğin ilk üç haftasından sonra bulantı, halsizlik ve duygu durumlarındaki dengesizlik gibi olumsuz belirtilerin sakinleştiğini hissetmektedirler.