Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?
Bebekler gelişim dönemlerinin her aşamasında çok sevimlidir. Ancak ağızlarında iki ayrık diş ile salyalarını akıta akıta güldükleri dönemdeki tatlılıklarının yeri bir başkadır.
Kendileri bu halleriyle çok tatlı olsalar da dişler çıkmaya başlamadan öncesinden çıkana kadar geçen dönem hem kendileri hem de ebeveynleri için oldukça sancılı geçebilmektedir.
Bu dönemi daha kolay atlatabilmek için bu süreci iyi tanımak ve bebeklerde diş çıkarma belirtileri nelerdir iyi bilmek gerekir.
Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi Hangi Aylara Denk Gelir?
Ebeveynler için diş çıkarma oldukça stresli bir dönemdir. Bu dönemin rutin belirtileri bazı bebeklerde uzun süre huzursuzluğa sebep olabildiğinden ebeveynler bu dönemi tanımak ve yavrularının süreci en rahat şekilde atlatabilmelerini sağlamak için hazırlıklı olmak isterler.
Öyle ise öncelikle bebeklerde diş çıkarma dönemi ile ilgili temel bilgilere sahip olmakta fayda var.
Ancak gelişimin her aşaması olduğu gibi bebeklerde diş çıkarma dönemi de bireysel farklılıklara sahiptir. Kimi bebek ilk dişini 9. ayda çıkarırken kimisi ağzında diş ile dünyaya gelebilir.
Bir bebeğin ortalama olarak diş çıkarma zaman aralığı aşağıdaki gibidir;
- 6-10. aylar arasında ilk önce alt ön kesici dişleri çıkar.
- 8-12. aylar arası üst ön kesici dişler gelir.
- 9-16. aylar arasında alt ve üst çenede diğer iki kesici diş daha çıkar. Genelde üst çenedeki 3. ve 4. kesici dişlerin alt çenedekilere göre daha önce çıkması beklenir.
- 16-23. aylar arasında alt ve üst köpek dişleri kendilerini göstermeye başlar.
- 14-18. aylar arasında ön azı dişler çıkar.
- 23-33. aylar arasında önce alt sonrasında da arka azı dişler filizlenmeye başlar.
Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?
Bazı bebeklerde diş görülmeye ya da daha elle bile hissedilmeye başlamadığı halde belirtileri 2-3 ay öncesinden görülmeye başlayabilir. Ancak merak etmeyin, siz ebeveynler minik bebeklerinizin gerek fiziksel gerekse duygusal ve bilişsel gelişimini yakından takip ediyor olduğunuzdan, durduk yere ortaya çıkan ve anlamlandıramadığınız bazı semptomların diş çıkarma belirtileri olduğunu kolayca anlayabilirsiniz.
Tabii bu öngörüye sahip olabilmek için öncelikle belirtiler hakkında bilgi edinmeniz gerekmektedir.
Bebeklerde en sık rastlanan diş çıkarma belirtileri aşağıdaki gibidir;
Alışılmış Olandan Daha Fazla Isırma
Emme refleksi doğuştan kazanılmış bir reflekstir. Emme refleksi sayesinde bebekler beslenir ve hayatta kalabilirler. Bebeklerin eline aldıkları her şeyi doğrudan ağızlarına götürmeye çalışmaları bu sebeptendir.
Biberonu uzattığınızda, elinizi yakaladığında, yanağına dokunduğunuzda hemen iştahla yönelip ağzını açarak yakalamaya çalışması normal bir durumdur.
Çünkü damağın derinliklerinden çıkmaya başlayan diş henüz görünmese de diş etlerine baskı yaparak miniklerde huzursuzluğa ve o bölgeyi sürekli kaşıma ihtiyacına sebep olur.
Bazı bebekler bu huzursuzluğu gidermek için sürekli biberon, emzik ya da anneyi emmek isteyebilir.
Ne Yapmalı?
Islak ve temiz bir pamuklu bezi buzlukta bekletip sonra eline vererek kemirmesini sağlamak da dişlerdeki kaşıntıyı yatıştıracaktır.