Diş Beyazlatma İşlemi Nasıl Yapılır? Zararlı Mıdır?
Beyaz dişlere sahip olmak herkesin hayali! Günümüzde ilerleyen teknolojinin de yardımıyla pek çok farklı yöntem uygulanıyor ve dişlerde birkaç tona kadar renk açılması sağlanabiliyor. Bu yöntemler arasında en yaygın olanı lazer uygulamasıdır. Aynı zamanda en kısa sürede diş renginin daha beyaz görünmesini sağlayan da yine lazerle diş beyazlatma uygulaması oluyor.
Dişler Neden Koyu Renkte Olur?
Dişlerde sararma ya da kararma pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. En yaygın nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Çay, kahve, alkol tüketimi
tütün ürünleri kullanımı
Dişlere kanal tedavisinin uygulanması
Yaşın ilerlemesi
Flor yönünden zengin gıdaların fazla tüketimi
Darbe alma ya da dişleri sıkma gibi nedenlerle diş sinirinin canlılığını yitirmesi
Çocukluk döneminde tetrasiklin ve buna benzer ilaçların kullanımı
Genetik faktörler
Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?
Öncelikle hastanın diş renginin saptanması ve genel bir diş muayenesinin yapılması gerekir. Bu sayede dişlerin uygulanacak beyazlatma tekniği için ideal olup olmadığı anlaşılır. İlaçla beyazlatma işlemi yapılacaksa dişlerin üzerine ilaç sürülür ve özel bir alet kullanılarak bu ilaç sertleştirilir. Beyazlatıcı ajanlar dişlerin rengini açmaya başlar. Bu işlemin 3 defa tekrarlanması gerekir. Lazerle diş beyazlatmada ise lazer ışınları kullanılarak diş renginin açılması sağlanır.
Diş Beyazlatma Kalıcı mıdır?
Aslında bu sorunun yanıtı kişiden kişiye değişiklik gösteriyor. Ancak kahve ve çay tüketimi gibi çeşitli unsurlar beyazlatılan dişlerin bir süre sonrasında yeniden kararmasını ya da sararmasını beraberinde getiriyor. Bu nedenle diş beyazlatma sonrasında kalıcılık süresi herkeste farklı olabilir. Bu arada diş beyazlatma işleminin düzenli olarak yaptırılması, beyazlığın daha uzun süre kalmasını sağlayabiliyor.
Diş Beyazlatma Zararlı mı?
İşlemin deneyimli ve uzman hekimler tarafından yapılması durumunda dişlere ya da diş etlerine herhangi bir zararı olmaz. Ancak evde yapılan gelişigüzel diş beyazlatma yöntemlerinin sağlık için zararları olabileceği unutulmamalıdır. Mutlaka dişlerin beyazlatma öncesinde kontrolden geçirilmesi gerekir. Daha önce de değindiğimiz gibi her diş için beyazlatma çalışması yapılamaz.
Diş Beyazlatma Kimlere Yapılamaz?
Hamile olanlar
Dişlerinde kırık, çatlak olanlar
Diş eti çekilmesi yaşayanlar
Kullanılan malzemelere alerjisi olanlar
Dişlerde porselen kaplama ya da kompozite gibi restorasyon çalışması yapılmış olanlar
18 yaş altında olanlar
Çay ve kahve gibi diş rengini etkileyen içecekleri yoğun şekilde tüketenler
Diş Beyazlatma Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli?
Beyazlatma işlemi yapıldıktan sonra 2 hafta boyunca dişlere dolgu ya da kaplama gibi tedavilerin uygulanmaması gerekiyor. Bu nedenle tedaviler ile diş beyazlatma planlamasının çok iyi yapılması gerekir. Bunun dışında dikkat edilmesi gereken bir husus bulunmaz. Uygulamadan sonra 1 ila 2 hafta boyunca dişlerde sıcağa ve soğuğa karşı hassasiyet oluşabilir. Ancak bu sürenin sonunda kendiliğinden geçecektir.