Hangi Renk Psikolojimizi Nasıl Etkiler?
Renkler, sandığımızdan daha büyük ve derin anlamlar barındırıyor. Gözümüzdeki binlerce hücre tarafından algılanan renkler, hem bizi biz yapan karakterimizi hem de bugünümüzü domine eden psikolojimizi doğrudan biçimlendiriyor. İçinde bulunduğumuz ortamın renkleri düşüncelerimizin seyrini değiştirirken, üzerimizde taşıdığımız renkler sadece bizi değil karşımızdaki kişiyi de etkiliyor. Peki, renkler ve etkileri nelerdir? Hangi renk neyi temsil ediyor? Hangi renk psikolojimizi ne anlamda yansıtıyor? Nörolog Dr. Mehmet Yavuz, renklerin insanoğlu üzerindeki etkileriyle ilgili çarpıcı bilgiler veriyor.
RENKLER VE ETKİLERİ
AŞKIN RENGİ KIRMIZI AYNI ZAMANDA GÜCÜ TEMSİL EDİYOR
Renk yörüngesinin en iddialı ve domine rengi kırmızı; sıcak, ateş, kan, aşk, samimiyet, güç, heyecan ve agresiflik gibi kavramları temsil ediyor. Psikolojik anlamda en güçlü renklerden biri olan kırmızı, fizyolojik olarak da etkisini birçok alanda hissettiriyor. Örneğin; kan basıncını ve solunumu hızlandırıyor, insanları çabuk karar almaya itiyor.
İnsanlar kırmızı renkteki kelime ve objeleri çok daha kolay seçiyor, kırmızı detaylar insanların dikkatini hemen çekiyor. Kırmızı, duygusal yoğunluğu artıran bir renktir. Kırmızı kıyafetler insanı özgür, enerjik bir hareket moda sokabilir. Kendini kontrol etmekte zorluk çekenlere kırmızı renkten uzak durmaları tavsiye edilir.
Yapılan araştırmalar, kırmızı rengi tercih edenlerin kişilik analizlerinde, bu kişilerin güç ve iktidara düşkün olduklarını göstermiştir. Kırmızı güçtür, iktidardır, kırmızı tercih edenler kapasite ve gücünü dengeli kullanır. Ayrıca çevreleri tarafından gücünü yetenekleri doğrultusunda kullanmasıyla bilinirler. Bu kişiler aktif, atılgan, girişken olup kazanmayı ve elde etmeyi sever. Belirleyici ve yönlendiricidir. Arzuludur, iştahlıdır, hırslıdır. Etken ve etkilidir. Duygularını anlatırken tepkiseldir. Liderlik ve önderlik özellikleri toplumca hemen fark edilir. Coşkulu olup bazen abartılardan hoşlanır.
GÜVENİN RENGİ MAVİi, SADAKATİN DE TEMSİLCİSİ
Huzurun ve dinginliğin en güçlü temsilcisi mavi; yalnızlığı, bilgeliği, güveni ve sadakati simgeler. Mavi renk karşı tarafa güven verir. İş görüşmelerine mavi giyerek gitmek kararlılığı ve bağlılığı ifade ettiğinden iş görüşmelerine giden kişilerin kostümlerinde mavi rengi tercih etmeleri işe kabul edilmelerini sağlayabilir.
Belki fark etmişsinizdir. Mavi gıda sektöründe çok tercih edilen bir renk değildir. Çünkü mavi doğal bir iştah kapatıcıdır ve bazı durumlarda olumsuz etki yaratabildiğinden kilo almak isteyenlerin mavi renkten uzak durmaları gerekir. Kilo problemi olanların evlerini maviye boyamaları, onların zayıflamalarında fayda sağlayabilir. Bu nedenle kilo problemi olanlar özellikle yemek odalarında ve mutfaklarında mavi rengi rahatlıkla seçebilirler. Açık mavi renk, koyu mavinin tersine rahatlatıcıdır. Mavi ve beyaz renkler hüzün verirken, açık mavi ve yeşil tonları ile pembe renkler teskin edici ve huzur verici etki gösterirler. Mavi rengi tercih edenlerin kişilik analizlerinde bu kişilerin toleranslı, hoş görülü, anlaşma yanlısı oldukları ve huzuru aradıkları görülmüştür. Bu kişiler, çevreleri ve kendileri ile barışıktır; az ile yetinir, sabırlı ve metanetlidir.
DAVETKAR VE BİR O KADAR ENERJİK; SARI
Renk kartelasının en canlı renklerinden biri olan sarı, oldukça etkili bir renktir. Örneğin; sarı renk metabolizmayı hızlandırır, bebeklerin ağlamasına ve erişkinlerin sinirlenmelerine yol açabilir. Ayrıca sarı sayfalı not defteri ve bilgisayar ekranında sarı renkli arka fon pek iyi bir fikir değildir. Beyninizi ve gözlerinizi yorar. Ancak az miktarlarda kullanıldığında parlaklık ve sıcaklık hissi verir.
Sarı; aydınlığı samimiyeti ve hayata karşı rahat bir tutumu temsil eder. Tıpkı güneşli bir gün gibi davet edicidir. Soluk sarı ise, çürümeyi, hastalığı, kıskançlığı ve hilekârlığı simgeler Bu noktada söz konusu sarı olduğunda seçilen tonlar oldukça önemlidir. Sarı rengi tercih eden kişiler; özgür ve bağımsız olmayı sever, değişkenlikten hoşlanır, çapkın ve şıpsevdi bir yapı gösterebilir, çevrelerine enerji saçar ve ikna kabiliyetleri üst düzeydedir. Entellektüel olma, yöneticilik, hırs ve iddia bu kişilerin temel öğeleridir.