Bebeklerde Pişik Nasıl Geçer?
Bir bebeğin günlük bakımı her zaman fazla özen gerektiren bir konudur. Bakımı için ihtiyaç duyduğunuz her ürünün seçimine de ayrıca dikkat edilmesi gerekir.
Özellikle 1 yaş altında ve yeni doğan bebeklerin ciltleri oldukça hassastır. Bu nedenle de kullanılan alt bezi, kıyafeti veya günlük rutin kişisel bakım ve temizliğinde tercih ettiğiniz malzemeleri onun narin teni ile uyumlu olmalıdır.
Aksi hâlde miniğiniz bazı alerjik reaksiyonlar ve pişik gibi cilt rahatsızlıkları yaşayabilir. Bu sıkıntılar arasında en sık görülen bebeklerde pişik, dönem dönem her bebekte yaşanabilen ve hem miniklerin hem de ebeveynlerin hayatını fazlasıyla zorlaştıran bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.
Peki bebekler neden pişik olur, pişik nasıl geçer ve önlemenin yolları nelerdir?
Pişik Nedir?
Pişik, diğer adı ile ‘Diaper Dermatit’, bebeklerde genelde popo, popo çevresi, bacak arası ve genital bölgede meydana gelen bir çeşit deri tahrişi durumudur.
Önlem alınmadığı takdirde, tüm gün bez içerisinde kapalı kalan bölgelerin tahriş olması kaçınılmazdır.
Bebeklerde Pişik Belirtileri
Pek çok kişi pişiği diğer deri rahatsızlıklarından ayırmada sorun yaşamaktadır. Basit bir cilt kızarıklığı bu döküntülerle karıştırılabilmekte veya bebeğinde pişik olan bir anne farklı bir hastalığın şüphesiyle endişeye kapılabilmektedir.
Bebeğinizin pişik olup olmadığını ayırt etmenize yardımcı olacak bazı belirtiler ise şu şekildedir:
- Deride döküntü; pişik olan bölgede döküntü şeklinde irili ufaklı lekelenmeler bulunur.
- Şiş ve kabarık görünüm; deri pütür pütür, yer yer şiş ve kabarık bir görüntüye sahiptir.
- Yoğun kızarıklık; hafif tahrişin olduğu yerler pembemsi, daha yoğun tahriş olmuş yerler ise yoğun kırmızı renge sahip olur.
- Sulu kabarcıklar; döküntüler kimi zaman içi su dolu kabarcıklar şeklinde olabilir.
Bebeklerde Pişik Nedenleri Nelerdir?
Bebekler doğarken ciltlerinde verniks tabakası ile dünyaya gelir. Bu tabaka, yenidoğanı dış etkenlere karşı koruyucu bir kalkan görevi gören ve tüm cildin üst dokusunu kaplayan bir yapıdır.
Aynı zamanda vücut sıcaklığını korumayı da sağlar. Ancak bazı durumlarda bu tabakanın doğumdan hemen sonra yıkanması veya temizlenmesi, minikleri çok daha savunmasız bir hâle getirerek tahriş oluşumunu hızlandırır.
Peki bebeklerde pişik neden olur?
Cilt üzerinde döküntü şeklinde oluşan pişik, bebeğin teninin ıslak ve nemli kaldığı, yeterli şekilde hava alamadığı durumlarda gerçekleşir.
Özellikle alt bezinin bağlandığı popo, kasık ve genital organ çevresinde oluşmasının ana nedeni ise bebeğin cildinin alt bezi içerisinde tüm gün kapalı kalması ve cilt ile dışkının uzun süre temas hâlinde bulunmasıdır.
- Popo bölgesinin dışkı ile uzun süre temas halinde kalması; kaka ve idrar içerisinde bulunan amonyak, cilde uzun süre temas ettiğinde yanıklara ve tahrişe sebep olmaktadır.
- Alt bezinin seyrek değiştirilmesi; bezin sık kirlendiği dönemlerde seyrek bez değişimi tenin uzun süre havasız kalmasına, aşırı nem ve sıcağa maruz kalmasına yol açarak pişik oluşumuna yol açar.
- Genital bölgede oluşan çeşitli mantar ve bakteri enfeksiyonları; mantar ve bakterilerin üremesi için sıcak bir ortam gerekir. Uzun süre kapalı kalan alt bezi içerisinde bu canlılar hızla üreyerek tahrişe neden olur.
- Uzun süreli antibiyotik kullanımı; bazı antibiyotik ilaçların kullanımı, vücuttaki yararlı bakterilerin de ölmesine yol açabilir. Bu durum enfeksiyon oluşumunu ve buna bağlı olarak deride tahrişi hızlandırır.
- Ek gıdaya geçiş evresinde bebeğin bünyesinin yeni besinlerle tanışması; yeni besin demek, yeni dışkılama alışkanlığı demektir. Yavrunuzun beslenme şekli dışkılamasını da doğrudan etkiler ve sık kaka yapması pişik ihtimâlini artırır.
- Bebeğin cildinin kimyasal maddeye maruz kalması; kumaş bez kullanımında bezleri yıkarken tercih edilen sabun ve deterjanlar ile popo temizliği için kullanılan ıslak mendiller, formüllerinde bulunan bazı kimyasallar nedeniyle kızarıklık oluşumuna neden olabilir.