Kanal Tedavisi Nedir? Ne Zaman Gerekir?
Diş hekimliğinde sıklıkla yapılan kanal tedavisi, genel olarak aşınan, hasar gören bir dişin kurtarılması amacıyla, içerisinde yer alan ve ipliğe benzeyen dokunun çıkarılmadır. Bu doku diş özü yani pulpadır. Yapılan bu işleme kanal tedavisi adı verilmesinin nedeni, diş içerisinde yer alan kanalların da uygulanan tedavi ile temizlenmesidir. Günümüzde geliştirilen yeni tekniklerle çok daha başarılı bir şekilde uygulanabilen kanal tedavisi ile kurtarılması en güç dişlerin dahi kurtarılabildiğini belirtelim.
Pulpa Neden Zarar Görüyor?
Pek çok unsur pulpa adı verilen bu dokunun zarar görmesine neden olabiliyor. Bunlar arasında en yaygın olanı dişin çatlamasıdır. Aynı zamanda diş çürüklerinin zamanında tedavi edilmemesinden kaynaklı olarak çok fazla ilerlemiş olması da pulpa dokusuna zarar veriyor. Bununla birlikte dişe ciddi bir darbe gelmesinden kaynaklı olarak da bu doku zarar görebiliyor ve bir süre sonrasında çıkarılması gerekebiliyor.
Kanal Tedavisinde Pulpa Çıkarılmazsa Ne Olur?
Bu tedavide pulpanın çıkarılmaması durumunda enfeksiyon kapması riski çok fazla olacaktır. Enfeksiyon durumunda da dişin kök bölümünde ve çene kemiğinde apseye neden olan irin birikir. Dişin etrafını saran kemiği yok edebilecek kadar ilerleyebilen bu irin hastada çok ciddi bir ağrıya neden olur. Bu nedenle kanal tedavisi ile zarar görmüş olan pulpanın mutlaka çıkarılması gerekiyor.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Öncelikle bilinmesi gereken kanal tedavisinin tek bir aşamadan oluşmadığıdır. Çoğu hastada bu tedavi birkaç seans şeklinde uygulanır. Tedavi öncesinde hastaya lokal anestezi verilerek acı ya da ağrı hissetmesi önlenir. Sonrasında bu bölgede uyuşma olması beklenir. Uyuşmanın meydana gelmesinin ardından ön dişin arka kısmında ya da azı dişlerini kuronunda bir delik açılır. Hasar görmüş olan pulpa bu delikten çıkarılır ve kalan boşluk ile diş kökü kanalları temizlenir. Bu işlem esnasında kanallar biraz da genişletilir. Şayet tedaviye bir sonraki seansta devam edilecekse bu delik geçici olarak kapatılır. Tedaviye devam edilmesi durumunda bu kanal kalıcı olarak kapatılır. Ancak bazı hastalarda kanal içerisine bir destek konmasına da gerek duyulabilir. Kanal tedavisinin son aşamasında ise kuron doğal bir görünüm elde etmek amacıyla kapatılır ve tedavi sonlandırılır.
Kanal Tedavisi Yapılan Diş Ne Kadar Süre Kullanılabilir?
Doğru şekilde yapılan bir kanal tedavisi sayesinde, tedavi gören diş ömür boyu kullanılabiliyor. Ancak bu dişte çürük oluşmaması gerekiyor. Bu nedenle kanal tedavisi yaptıran kişilerin ağız ve diş bakımlarına ömür boyunca dikkat etmeleri gerekiyor. Ayrıca kanal tedavisi gören dişlerdeki pulpa çıkarıldığında diş çok daha dayanıksız bir form kazanabiliyor. Kırılmaya ve çatlamaya karşı daha dayanıksız olduğundan bu dişin kullanımına da özen gösterilmesi, kabuklu yiyecekler gibi sert yiyeceklerin dişlerle kırılmamasına özen gösterilmesi de önem taşıyor.
Kanal Tedavisinden Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?
Hangi dişe uygulanmış olursa olsun, kanal tedavisinden sonra bazı hususlara dikkat edilmesi gerekiyor. İşte diş hekimlerinin kanal tedavisi yaptıranlara önerileri…
- Dişlerinizi mutlaka sabah kahvaltısından sonra ve akşam yatmadan önce olmak üzere 2 defa fırçalayın. İki günde 1 defa da diş aralarının tümünü diş ipiyle temizleyin.
- 6 ayda 1 defa mutlaka düzenli olarak diş kontrolüne gidin. Diş hekiminizi kanal tedavisi yaptırdığınıza dair bilgilendirin.
- Dişlerinizle çeşitli ambalajları açmak ya da buz kırmak son derece sakıncalıdır. Özellikle sert kabuklu kuruyemiş çeşitleri gibi sert yiyecekleri dişlerinizle kırmaya çalışmayın.
- Yemekleri çiğnerken olabildiğinde çenenizin her iki yanını da kullanmaya özen gösterin. Yemekleri sadece tek bir tarafla çiğnemeyin.