Yenidoğan Bebeklerde Görülen Hastalıklar
Küçük bebeğiniz gözlerini dünyaya ilk açtığında, vücudundaki birçok sistem gelişimini tamamlamış olmasına rağmen hala oldukça savunmasızdır.
Bunun altında yatan ana neden, miniğinizin henüz zararlı mikroorganizmalarla baş edebilecek kadar kuvvetli bir savunma sistemine sahip olmamasıdır. Çünkü bebeklerin bağışıklık sistemi zamanla güçlenir.
Ancak bebek hastalıkları, miniklerin bu korunmasız anlarını fırsat bilerek doğumla beraber veya doğum sonrasında meydana çıkabilir.
Peki yenidoğanlarda görülen hastalıklar nelerdir? Hangi belirti hangi hastalığa işaret eder? Tedavi yöntemleri nelerdir?
Yenidoğan Hastalıkları Nelerdir?
Siz yenidoğan yavrunuzun bakımını düşünürken bakteri ve enfeksiyonlar küçük bebeğiniz için bazı sıkıntılı durumlar oluşturabilir.
Anne ve babalar, tehlike içermeyen belirtileri dahi ciddi bulgularla karıştırarak paniğe kapılabilirler. Bu nedenle her ebeveynin, yenidoğan bebeklerde hastalıklar konusu ile ilgili mutlaka bilgi sahibi olması gerekir.
Yenidoğanlarda en sık görülen bebek hastalıkları ve tedavi şekilleri ise kısaca şu şekildedir:
Yenidoğan Sarılığı
Çocuğu olsun olmasın, herkesin hayatında en az bir defa duyduğu yenidoğan sarılığı, daha çok 2-3 günlük bebeklerde görülen bir sorundur. En sık karşılaşılan bebek hastalığı olarak kabul edilir.
- Nedeni: Kanda oksijen taşıma görevini üstlenen hemoglobinin yıkılması sonucu bilirubin isimli atık bir bileşen açığa çıkar. Yetişkinlerde bilirubin, bazı değişikliklere uğradıktan sonra vücut sisteminden uzaklaştırılır.
Ancak bebeklerde sindirim ve boşaltım sisteminin tam olgunluğa erişmemesi nedeniyle bilirubin maddesinin uzaklaştırılması kolay gerçekleşmez ve kanda yüksek miktarda bilirubin birikimi olur.
Bu miktarın hızla artış göstermesi ile bilirubin, vücuda sarı renk vermeye başlar. Bu sarılığa fizyolojik sarılık da denmektedir
Sarılık bebeklerde, geç anne sütü sarılığı ve erken anne sütü sarılığı olarak da kendini göstermektedir. Bu durum tamamen bebeğin anne sütü ile beslenmesine bağlı olarak gelişir.
- Belirti: Gözlerde ve deride sararma şeklinde kendini belli eder. İlk sararma, gözlerin içinde ve baş bölgesinde başlar. Zamanla göğüs bölgesine ve buradan kol ve bacaklara doğru yayılma devam eder.
Tendeki renk değişimine devamlı uyku durumu da eşlik eder. Fizyolojik sarılık, doğumdan sonraki 24 saat içinde ve 2. gün sonrasında ortaya çıkarken, anne sütü ile beslenememe sarılığı 3. ve 4. günden sonra ortaya çıkabilir.
- Tedavi: Sarılık çoğu zaman tedavi gerektirmeden kendi kendine geçen bir sorundur. Fakat ilerleyen sarılık, bebeklerde başka sağlık sorunlarının oluşmasına yol açabilir. Sarılık, fototerapi ile tedavi edilebilmektedir.
Yenidoğan Sarılığı Nedir? Nasıl Geçer? Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.
Yenidoğan İshali
Tüm çocuklarda olduğu gibi ishal, yenidoğanlarda da en sık karşılaşılan problemlerden biridir. Bu dönemde yavrunuz anne sütü ile beslendiği için dışkılaması oldukça cıvıktır.
Ancak normalden daha sık ve daha sulu dışkılamaya başka şikâyetlerde eşlik ederse miniğiniz ishal olmuş olabilir.
- Nedeni: İshal; bakteri, virüs veya parazitlerin sindirim sistemini olumsuz etkilemesi sonucunda meydana gelir. Bağışıklık sistemi yenidoğanlarda normalden çok daha zayıf olduğundan bebekler, bu mikroorganizmalardan çok daha hızlı etkilenmektedir.
- Belirti: Su gibi cıvık ve kokulu dışkı, sıvı tüketildiğinde sıvının vücutta uzun süre durmaksızın dışarı atılması, kusma ve karın ağrısı, ateş, kilo kaybı ve iştahsızlık birlikte görüldüğünde ishal belirtileri olarak kabul edilir.
- Tedavi: İshal önemsenmesi gereken bir rahatsızlıktır. Yoğun ishal hâlinde yavrunuzun vücudu susuz kalarak şoka girmesine yol açabilir. 1-2 saat aralıklarla alt bezi kirlenen bir yenidoğanı, mutlaka doktora götürmeniz gerekir.